A tanya területe 3.3 ha, a lakóépület 90 nm-es. Melléképületként a tanyához tartozik istálló, nyárikonyha, kamra, ólépület, szín, fáskamra, szerszámos kamra, gyógynövény szárító bódé, karámok beállói. Az istálló hat bokszos (300x280-as bokszok), vele egy tető alatt található a 36 nm-es nyárikonyha (vendégszállássá alakítható) és a 22 nm-es kamra. A 12 méter hosszú ólépület öt ólból áll, melyek egy-egy ~8 nm-es belső, zárható térből és egy-egy ~7 nm-es fedett kifutóból állnak. A szín 15x7 méter alapterületű, főleg kis bálák, és járművek fedett tárolására alkalmas. A fáskamra alapterülete kb. 30 nm, egy szezonra elegendő tüzifával.

A karámok és a legelő két hektárt foglal el. Akácoszlopokon kihúzott stabil villanypásztorral körbevéve. A lovak számára öt lakókarám áll rendelkezésre, melyből 3 db 40 x 33 méter alapterületű, kettő pedig ezek duplája. A három kisebb és az egyik nagyobb karámban fedett beálló is található. Ezekhez csatlakozik egy további 55x50 méteres karám, mely villanypásztorral és vadhálóval is körbe van véve, kecskék és háziszárnyasok tartására alkalmas, benne 55 nm-es beállóval. Minden karámhoz víz, áram-csatlakozás tartozik. A tanya területén összesen 15 fagymentesített vízcsap található. A karámokat 2.5 méter széles folyosók választják el, így az egymással esetleg békétlen lovak sem tudnak a karám mentén összeütközni. A folyosókban nyár és szilfákból nevelt árnyékot adó és szélvédő fasor áll. A tanya területén ültetett nyárfák (kb 200 db) mindegyike hímivarú (koltai fajta), így nem okoznak "havazást".

A lovas munkát segíti három erős, több ló együttes erejével sem kimozdítható akác-sudárból készült kikötő, melyek mindegyikéhez 3-4 ló is köthető, továbbá egy 17 méter átmérőjű kivilágítható, gyertyánfákkal övezett körkarám, melynek oldala enyhe fokban kifelé döntött, ajtaja függőleges tengelyen kifelé fordul. Mellette található egy rézsűvel, szilfasövénnyel körbevett, 35x45 méteres lovaglópálya.

A tanyát gazdagítja közel 110 gyümölcsfa, automata locsolórendszerrel. Kajszi, meggy, őszi, cseresznye, szilva és körtefák. A kb. 2800 nm-es pihenőkertben díszfák, virágok. Kiépítésre került egy 400 nm-es csepegtető öntözéssel ellátható veteményes, melyhez szárító-palántázó bódé tartozik (ez szabadon átalakítható nyúl- vagy madárházzá).

A vízellátást kiváló vízhozamú, jó ízű vizet adó kút biztosítja. A szennyvizet környezetvédelmi minősítéssel rendelkező biológiai tisztítómű kezeli, melyből a tisztított víz 24 köbméteres ciszternába gyűlik. Az elektromos hálózat három fázisú, 3x16 A terhelhetőségű. Az internetszolgáltatást mikrohullámú antenna biztosítja.

A tanya a településtől 3 km távolságban, kis forgalmú műút közelében található, a bekötő földút hossza ~100 méter. A tanya teljes területét körbeveszi egy elektromos "láthatatlan kerítés", mely a megfelelően betanított kutyákat a tanya területén belül tartja. Ennek elektronikáját és nyakörveit megállapodás esetén adom át, a kiépített vezeték természetesen a tanyában marad.

A 90 nm-es lakóépület vegyes falazatú, két lakószobából, ebédlőből, fürdő-, konyha- és előtér helyiségekből áll. A nappali 40 nm-es (8 x 5 méter), világos, napos, a 16 nm-es hálószoba a 70 cm vastag vályog falazatnak hála télen meleg, nyáron hűvös, az ebédlő 9.5 nm területű. Mindhárom helyiség padlószőnyeggel burkolt. A fürdőben zuhanyfülke, mosdó, wc, mosógép-hely található, 120 literes villanyboylerrel (éjszakai áramon). A ház fűtését elsősorban a keményfával fűthető kemence biztosítja, melyet igény esetén a hálószobában és a konyhában is ki lehet egészíteni kisebb kályhával, sparhelttel. Évtizedes távon nem volt szükség különösebb kiegészítésre a kemence mellett.

A legközelebbi tanya kb. 300 méterre van, az átlagos szomszéd-távolság 500 méter. A tanya szomszédságában Natura 2000-es védelmet élvező tölgyerdő található, a hálószoba és a nappali ablaka is erre lát.

Szénástelek (ez a tanyát is befoglaló térség földrajzi neve) Csemő környékének egyik legszebb része. A nyílt térségen kora hajnaltól késő délutánig átsütő Nap fényében fürdőzhetnek a lovak. A környező erdőségek igen nagy kiterjedésűek, Nagykőrösig, Ceglédig, Ceglédbercelig, Albertirsáig, Pusztavacsig, Lajosmizséig, vagyis bármelyik irányba indulva is órákig lovagolhatunk bennük anélkül, hogy gépjárműforgalommal, sűrűn lakott területtel, iparral kellene találkoznunk.

A környéken számos kisebb tájvédelmi körzet, és védelemben részesülő természeti érték található. A tanyával szomszédos tölgyes is részét képezi annak a területnek, mely a nagykőrösi Pálfája erdőtől egészen eddig húzódik, s a védelmét 90 éves időtartamra biztosítják. Erről a www.pusztaitolgyesek.hu lapon olvashat részletesebben.